Mi az MMA?

 

Az MMA (Mixed Martial Arts) más néven Kevert Harcművészetek. Az MMA egy úgynevezett Full Contact küzdősport, mely igen széles skáláját engedélyezi a harcművészeteknek, ezáltal vegyítve a tradícionális, illetve “újabb” küzdősportokat. A sportág mai formájában 1993-ban jött létre, az Amerikai Egyesült Államokban, az Ultimate Fighting League megalapításával.

 

Mi a Kali?

 

A Kali (más néven Eskrima vagy Arnis) a Fülöp-szigetek fegyveres harci művészete. A szó jelentése: vívás.  A Kali egy tradicionális harcművészet melyben mind a fegyveres mind a pusztakezes technikák megtalálhatók, mégis nagyban eltér a többi ázsiai küzdőirányzattól. Két alapfegyvere: a bot (olisi, baston) és a kés (baraw, daga) valamint ezek kombinációi: egy bot, két bot, egy kés, két kés, bot-kés. Ehhez tartozik egy pusztakezes rendszer is a Filippínó boksz (Panantukan). A bot és a kés mellett számos más fegyvert is használ a Kali (kardok, hosszú bot, lánc, marokbot, stb.) Cél: az általános fegyverhasználat! A Kali fegyverközpontú, így az oktatás egyből fegyverrel kezdődik és nem pusztakézzel, mint a legtöbb harcművészetben! Az Inosanto Kali rendszerben nincsenek formagyakorlatok, kizárólag páros gyakorlatok. A fegyveres trénig előnye, hogy nem csak a különböző fegyverek használatát tanuljuk meg, hanem gyorsabban fejlődnek tőle az érzékek, reflexek, az erő, gyorsaság és a rugalmasság is, ami a pusztakezes küzdelemnél is nagyon fontos. A Kaliban alapelv, hogy a küzdelem fegyverrel kezdődik, mivel magasabb rangú, mint a pusztakéz mert a fegyver „hatalom”! A másik fontos dolog, csak akkor tud valaki védekezni fegyver ellen, ha ő maga is tudja mire képes az a fegyver. Fegyvernek csak fegyver ellen lehet esélye! Pusztakéz nem szállhat szembe fegyverrel! A Kalinak nemcsak a technikai, hanem a taktikai megoldásai is nagyon célra törőek, hogy-hogyan kezeljünk egy harci helyzetet.

 

Mi a Grappling?

 

A földharc vagy grappling egyfajta hibrid küzdősport, mely nem alkalmaz ütéseket, rúgásokat. A stílust a hagyományos Birkózás, Judo, Jiu Jitsu,   Sambo és más  alávetéses fogásokat alkalmazó küzdősportokból alakították ki. A földharc fontos szerepet tölt be az MMA-ban is és effektív önvédelmi technikának tartják.

 

Mi a Jeet Kune Do?

 

A Jeet Kune Do (JKD) jelentése: Megállító ököl útja. A JKD nem egy stílus, hanem egy módszer. Egy módszer a képességek fejlesztésére és a harc megértésére. Önmagában nem tartalmaz semmit, mégis magába foglal mindent, ami használható! A hatékonyságra összpontosít. Cél: a győzelem, az abszolút győzelem, bármi áron! Ebből kifolyólag minden eszközt és módszert felhasznál a győzelem érdekében.   A JKD nem tartalmaz formagyakorlatokat, beállásokat, szabványmozdulatokat, csupán az egyszerű mozdulatokat kell megérteni.

 

A Jeet Kune Do állandóan változik, mindig az adott szituációhoz alkalmazkodik. Ezért a harc minden formáját vizsgálja. A mozgás folyamatos, nem áll meg 1-2 mozdulat után. Mindig addig tart, amíg a célt el nem érjük! A JKD nem kertel, a lényegre mutat és a problémák szívébe hatol.

 

Keress minket a Facebookon is!