JKD - Kali - silat

Jeet Kune Do

A Jeet Kune Do jelentése a Megállító Ököl Útja. Művészet, melyet egyetlen stílus sem szorít korlátok közé, de bármely stílust vagy módszert képes felhasználni, alkalmazni. A mozdulatok, élesek, pontosak, célratörők. Egyik mozdulatból indul a következő, a mozgás folyamatos mindaddig, amíg a célt el nem érjük. A Jeet Kune do nem hagyományos, állandóan változik. Egyszerű, hatékony, közvetlen, mentes minden szükségtelen mozdulattól. Felhasznál minden utat anélkül, hogy bármelyik is korlátozná, alkalmaz bármilyen technikát vagy módszert, amely hasznára válhat. Tartózkodik a felszínestől, áthatol a bonyolulton, a probléma szívébe hatol, és a lényegre mutat. A Jeet Kune Do minden gyakorlója számára más, a harci szellem totális művelése.

Kali

A Kali (más néven eskrima vagy arnis) a Fülöp-szigetek fegyveres harci művészete. Ez a Fülöp-szigetek nemzeti sportja, ugyanakkor egy rendkívül hatékony harci rendszer. Az utóbbi időkben – más ázsiai harcművészetekhez hasonlóan – számos országban ismertté és népszerűvé vált. A legtöbb harcművészettől eltérően a Kali az első pillanattól kezdve oktatja tanulóinak a fegyveres harcot. Oktatási rendszere nagymértékben fejleszti a kéz gyorsaságát, illetve a különböző támadásokra adandó reakció sebességét. Bár ez a rendszer a fegyveres harcon alapszik, természetesen magába foglalja a pusztakezes küzdelem metodikáját (ütések, rúgások, birkózás, földharc) is, beleértve a legtöbb fegyver elleni pusztakezes védekezést.

Silat

Silat a közös neve az indonéz-szigetvilág őshonos harcművészetének. Sok történet ismert, de a legvalószínűbb, hogy eredetileg Java-szigetéről származik (a falu neve: Cimande, Chimande, Tjimande) de Szumátrán és Malajziában is közel azonos időben terjedt el és kezdtél el gyakorolni, fejleszteni. Később szintén a tradíciókat követve, terjedhetett el Dél-Thaiföldön és Szingapúrban. Nagy hagyománya van Brunei-ben, a Fülöp-szigeteken, Kambodzsában és Vietnamban is. Ezért igen szorosan kapcsolódik a többi délkelet-ázsiai harci művészetekhez, mint például az Eskrima, a Thaiföldi krabi krabong vagy a ’Kínai silat’ a Kuntao. Gyakorlóit pesilat-nak hívják.